Proje yönetimi bilgi alanları nelerdir?

Proje yönetiminde bilgi alanları nelerdir? PMP sertifika sınavına hazırlanırken karşımıza çıkabilecek bu konu başlığı fazlasıyla temel bilgiler içeriyor.

Proje yönetimi bilgi alanı, ortak özelliklere ve bilgi gereksinimlerine sahip olan proje yönetimi süreçlerine ait bir gruplandırma olarak tanımlanabilir. Bilgi alanları için bir şekilde proje yöneticilerin başarılı olabilmeleri için geliştirmeleri gereken yetenekleri temsil eder diyebiliriz. Bir bilgi alanı, projenin bir yönüne odaklanırken, aynı zamanda farklı proje yönetimi süreç gruplarına ait olan proje süreçlerini içerebilir. Proje yönetimi süreç gruplarının daha çok proje süreçlerinin projenin içinde bulunduğu aşamayı göz önünde bulunduran niteliğine göre gruplandırıldığını söylemiştik. Proje yönetimi bilgi alanları ise süreçlerin hangi kategoride bilgiler etrafında şekillendiğini baz alan bir proje yönetimi gruplandırmasıdır.



Bir örnekle açıklamak gerekirse, iletişim yönetimi bir proje yöneticisinin başarılı olabilmesi için olmazsa olmazdır. 

  • İletişim yönetiminin planlanması
  • İletişimin yönetilmesi
  • İletişimin izlenmesi

Bu üç süreç aynı bilgi alanı (iletişim yönetimi) altında toplansa da ait oldukları süreç grupları farklıdır. PMP Sertifikasına sahip olabilmek için bütün proje yönetimi bilgi alanlarına hakim olmanız gerekecek.

PMBOK'ta tanımlanan 10 proje yönetimi Bilgi Alanı aşağıdaki gibidir.