Proje Süreç Grupları Nelerdir?

PMBOK Kılavuzunda, bir projeyi yönetmek için uygulanması gereken 49 sürece yer verilmektedir. Bu 49 süreç kendi içlerinde, süreçlerin niteliklerine göre ve ait oldukları bilgi alanına göre olmak üzere iki farklı şekilde gruplanır.

Proje süreç gruplarını, süreçlerin gerçekleştirilme zamanlarına göre belirlenmiş olan kategoriler olarak da düşünebilirsiniz. Aslında temel olarak bize sürecin projenin hangi bölümünde gerçekleştirildiği bilgisine göre ne tür bir süreç olduğunu anlatırlar.

Süreçlerin niteliklerine göre yapılan süreç gruplamasını süreçlerin mantıksal bir gruplandırması olarak da niteleyebiliriz. Beş proje süreç grubu, kapsayıcı bir proje yönetimi sürecinde nelerin dikkate alınabileceğini bize gösterir. Proje süreç grupları, projeniz ilerledikçe yaptığınız tüm işleri, uygulamaya geçireceğiniz tüm süreçleri organize etmenize ve projenin direksiyonun sürekli kontrolünüz altında kalmasına yardımcı olur. Ne yazık ki her gün çok sayıda faydalı olabilecek projenin kontrol altında tutulamayan süreçler nedeniyle şarampole yuvarlandığına şahit oluyoruz. Neden PMP sertifikası almalıyız yazımızın konusu oldu aslında biraz da. 



Dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise proje fazları ile proje süreç gruplarını asla birbirine karıştırmamız gerektiği. Proje fazları projenin tamamlanması için oluşturulacak ürünle ilgili işleri konu alırken (Fizibilite, tasarım, üretim, pilot uygulama vb.) proje süreç grupları proje hedeflerine ulaşabilmek için aktivitelerin nasıl organize edileceğini konu alır. Her bir faz kendi bünyesinde 5 süreç grubunu da barındırır. Pmp sınavına hazırlık kaynaklarının bazıları kitap içeriğini proje süreç gruplarına göre sıralarken, PMBOK'da dahil olmak üzere diğer kaynaklar ise proje yönetimi bilgi alanlarına göre bir sıralama yapmıştır. 2021 yılından başlayarak yeni sınav sistemine geçilmesiyle birlikte, bu kategorilendirmenin yeni sınava hazırlık kaynaklarında domain ve görev bazında ele alınacağını düşünüyoruz. Tabi bu durum pratikte gerçekleşecek, PMBOK 6 içeriği PMBOK 7 yayınlanana kadar aynı kalacak.

Proje Yönetimi Aşamaları