Evet benim için cesaret isteyen bir macera oldu diyebilirim. Çünkü herkesin tecrübe ettiği gibi bazı yolculuklar başlamadan önce zor görünüyor, ihtimalle üzerine uzunca bir süre düşünüyorsunuz. İnsanlara fikrini sorduğunuzda ise genellikle sizin gözünüzü korkutmayacaklar ancak sizinle pmp sertifika sınavı ile ilgili tecrübelerini paylaşmaktan öteye de gidemeyecekler. Yani ne ile karşılaşacağınızı hiçbir zaman bilmeyeceksiniz. Sınav gününe kadar kendinizi rahat hissedemeyeceksiniz ve sınav ile ilgili youtube videolarına, makalelere görüşlere bakacaksınız. Yapamayacağınızı düşündüğünüz anlar olacak. Ben de tam olarak böyle bir durumdaydım. Aralık ayının son haftası kuruluşumuz tatile çıkıyor böylece ben de biraz zaman kazanmış oldum. Tatil süresince sürekli 2021 yılında PMP sınavında nelerin değişeceğini düşünüyordum. İnsanlar genellikle azimle her şeyin çözüleceğine ve başarılacağına inanıyorlar. Benim böyle bir inancım yoktu.
Çünkü çoğu zaman işler öyle umduğunuz gibi gitmez ve azminizin karşılığını alamazsınız. Tatile gittim, 3-4 gün kafa dinledim, gelecek planları, yaptım, iş fikirleri düşündüm. Sonra tatilden dönünce faturalarımı ödedim. Oldukça fazla harcama yapmıştım. O anda düşündüm ve açıkçası biraz da suçlu hissettim. 3 -4 gün kafa dinlemek için harcama yapabiliyorum, neden geleceğimle ilgili yatırım yapmak için para harcamayayım ki? Bu düşünce aklıma düştükten sonra bir kere daha düşünmedim. Sınava kaydolduğumda yüzde yüz hazır olamayacağımı biliyordum. Yine de yaptığım ilk iş PMI websitesine girip başvuru statümü incelemek oldu. Çünkü aslında sınav için başvurumu daha önceden yapmıştım ancak sınav ücretini ödemekten çekiniyordum. Bu yüzden de başvurumun süresinin geçip geçmediğini kontrol etmek istedim. Şanslı günümdeydim, sınav için ödeme yapma sürem henüz dolmamıştı. Hemen PMI sayfasından ödememi yaptım. Ödeme yaptıktan sonra daha fazla zaman kaybetmeden sınav randevusu almaya karar verdim. Erteledikçe zaman kaybettiğimi düşündüğüm için mümkün olan en yakın boşlukta sınav için kayıt oldum. Yani 6 ocak. Bu kadar yakın bir tarihte sınava girmek birçoğunuzun gözünü korkutabilir ancak ben yaptığım işte bu metodolojiyi aktif olarak kullanıyorum ve yaklaşık 1 yıldır da PMP sınavına girmek aklımın bir köşesinde olduğundan sürekli öğrenme modundayım. Bu yüzden geçebileceğimi düşündüm. Yine de başlangıçta çok gergindim. Çünkü sonunda ne ile karşılaşacağımı bilmiyordum. Normalde bu sınav bir sınav merkezinde bir proctor eşliğinde gerçekleştiriliyordu ve ben sınavı online olarak alacaktım. Sınav merkezinde girilen sınavlar hakkında her çey biliniyordu. Bir masada sınavınızı tamamlıyordunuz, ancak madem PMI böyle bir opsiyon sundu, özellikle de şu pandemi döneminde neden kullanmayaydım ki? ONline bana göre en iyisiydi. Biliyorum çoğu kişi sınava hangi kitapları kullanarak, hangi kaynaklardan çalıştığımı merak ediyor. İkinci bir merak ettikleri konu ise sınavın naıl bir şey olduğu, kaç soru olduğu ve soruların niteliği.
Dürüstçe söylemek gerekirse, biraz abartı bulabilirsiniz ve size sıralarımı vermekten imtina ettiğimi düşünebilirsiniz ama söyleyeceğim şu. PMBOK eğer doğru bir şekilde pmi standartlarını, teknikleri inceleyip anlarsanız, temellerine hakim olursanız size ihtiyacınız olandan fazlasını veriyor. İkinci bir husus ise zaten PMI bu sınava girmek için belli bir tecrübeyi zorunlu kılıyor. Yani demek istediğim şu ki sınava girdiğinizde hiç bilmediğiniz şeylerle karşılaşmıyorsunuz. Sanırım bir nokta tamamen PMBOK'a güvenerek hazırlandım. Baştan PMBOK'u incelemeye başladım, okudum anlamaya çalıştım, sonra yeniden başladım, sonra tekrar durdum, yeniden başladım, durdum ve yeniden başladım bu şekilde devam etti. Kitabı bitirmem mümkün görünmüyordu ama öğrendiğimi, konulara hakim olduğumu anladıkça özgüvenim yerine geliyordu. Kitabın tamamlayabildiğim kadar bölümünü tamamladıktan sonra durup önemli noktaları işaretledim ve bu noktaları tekrar okudum.
Sınava çalışmanın verdiği ilk motivasyon biraz azalınca, tembelleşmeye başladım. Belki de ilk kazandığım özgüven bir rehavete sebep oldu. Bu noktadan sonra PMBOK'u tarayıp önemli noktaları çizip bu noktaları tamamlayarak çalışmaya devam ettim. 20 sayfalık bir kitabı bile öğrenmek zordur. PMBOK çok büyük bir kaynak hepsini aklımda tutmam imkansızdı. Önemli gördüğüm noktalara çalışmak hızlanmamı sağladı. Bu arada ben PMBOK 6 PDF dokümanından ziyade fiziksel kaynaklara çalışmayı daha kolay bulurum. Bu yüzden kitabın fiziksel bir kopyasını bulmanızı size de tavsiye ederim. Sınavın agile konulara eskisine kıyasla daha fazla ağırlık vereceğini ise bilmiyordum. Dediğim gibi tamamen PMBOK'tan hazırlandım. En fazla 3 agile sorusu gelir diye düşünüyordum. Meğerse öyle değilmiş eskisine göre agile ağırlığı çok daha fazla olacakmış. sınavda karşıma 15-20 adet agile sorusunun geldiğini düşünüyorum. Bu durum sınav esnasında beni biraz gerdi diyebilirim. Bu sorulara oldukça süre harcadım. Sınav için agile'a özel bir hazırlık yapmadım ama çalıştığım şirkete ilk girdiğimde zorunlu olarak agile eğitimleri almıştım. Bu da işimi kolaylaştırdı diyebilirim.
PMP sertifikası sınavına başlamak ilk aşamada tuhaftı, ilk olarak cep telefonunuzu yanınızda tutmanız gerekiyor sonra ise uzakta tutmanız, bir proctor bağlanıyor, ne zman bağlanacağını nasıl olacağını bilmiyorsunuz, sadece sesini duyuyorsunuz. Laptop ile odayı, masanızın düzgün olduğunu göstermeniz isteniyor. DAha sonra ise hazır olup olmadığınızı soruyor ve sınavı başlatıyor. Benim için bu biraz erkendi yani biraz daha kendimi hazırlamam gerekebilirdi. Sınavda 180 soru vardı ve sorularla ilgili hiçbir bilgi sınavın hemen öncesinde verilmiyor, bunları bilmeniz gerek. 180 soru için tam 270 dakika vermişti. Bu sınava yeni sistemde girecekler için bir avantaj çünkü soru sayısı 20 azaldı ve süre 30 dakika arttı. Sorular hakkında daha ayrıntılı analiz yapabilirsiniz. Çoktan seçmeli soruların nasıl olduğunu biliyorsunuz ve zaten soruda çoktan seçmeli olduğunu belirtiyor.
Sürenin söylenenden fazla verilmiş olması beni biraz rahatlattı diyebilirimi. Sınavı bitirdiğimde gergin hissediyordum. Ancak yeni girecekleri çin şunu söyleyebilirim ki sadece başvurularını yapmalılar, yeni sistem hakkında da endişe etmemeliler. Sınavdan önce birkaç deneme sınavı aldım. Bunları çözdüğümde bu deneme sınavları daha çok bilgiyi ve tecrübeyi ölçüyordu, daha uzun ve daha zordu deneme sınavları. Bu yüzden de bazen moral bozucu olabiliyorlardı. Sınavda ise soruların daha kısa olduğunu daha rahat çözülebildiğini farkettim. Sınavda bana tanıdıkları ara verme hakkını su içmek yada tuvalete gitmek için kullanmak istemedim. Biraz boynum ağrıyordu ama ellerim masaj yaparak bu durumu çözmeye çalıştım ve sınavıma devam ettim. Sınavı bitirdiğimde daha 60 dakikam vardı.
Şu anda herkes bana boşluk doldurmalı soru var mıydı? Eşleştirmeli sor var mıydı? gibi sorular soruyorlar. Evet sınavın ilginç kısmı burasıydı. Biraz daha açıklayıcı olayım, evet sınav şekli biraz değişikti ama sınav konuları aynıydı, çözdüğüm deneme sınavlarından çok da farklı değildi. Bu yüzden endişelenmeye gerek yok. Evet biraz daha fazla agile soruları vardı, bir kaç tane eşleştirme soruları vardı. Agile konusuna gelince, oldukça basit kavramlar çıktı. Mesela iterasyon. Iterasyonun en basit tanımı sorulmuştu, boşluk doldurma hiç gelmedi bana, daha çok çekip yerleştirmeli sorular geldi. 4 tane eşleştirme sorum vardı. Geri kalan sorularım uzun değildi. Belki de ben şanslıydım bilemiyorum. Birden fazla cevap seçeneği işaretlemeniz gereken sorular vardı ve inanın bana bunlar diğer sorulardan daha kolaydı. EVM hesaplamalarında olabilecek en basit bilgiyi ölçen sorular geldi.
Biraz da soruların geldiği alanlar hakkında bilgi vermek isterim. Biliyorsunuz sınav öncesinde resmi olarak soruların kişilerin iş ortamındaki süreçleri hakkında soruların geleceği söylenmişti. Benim sınavımda sorular ağırlıklı olarak iletişim başlığından geldi, tabi daha sonra agile soruları vardı yoğunluk olarak. Üçüncü sırada ise iş gerekçesi, kuruluş hedeflerini proje hedefleriyle bağdaştırmaya yönelik bazı sorular vardı. Maslow ihtiyaçlar piramidi, piramidin basamaklarının özellikleri, Tuckman modeli ve McGregor'un X,Y ve Z teorilerinin her birisine ait en az birer soru mevcuttu. Eski sınavda olduğu gibi süreçler özelinde soru sayısı azdı, araç ve teknikler hiç yoktu hesaplama soruları ise olabilecek en basit seviyedeydi ve azdı. Sonuç olarak sınav benim için görece rahattı diyebilirim. Belki sorularım bir nebze kolaydı. 4-5 adet deneme sınavı çözmüştüm sınavdan önce ve geçebileceğimi de biliyordum aslında. En önemlisi size bir tavsiye vermek isterim sınava hazırlanma konusunda, PMI'ın konseptlerinin çalışma yaşamınızda karşılaştığınız durumlarla her zaman birebir örtüşmediğini iyi anlayın. Evet, birkaç eşleştirme sorusu ve çok cevaplı sorular ile karşılaşacaksınız ama inanın bu bir avantaj bile olabilir. Formüller daha kısa ve kolaydı eskisine göre. Önceki sınavda konular biraz daha dağınıkken bu sınavda biraz daha organize ve insanların süreçlere etkilerine odaklı olduğunu gördüm. İletişimi insan etkilerini bir parçası olarak görürsek, diğer ağırlıklı konular ise bütçe ve değişiklik yönetimi idi. Ben sınavda beni derinden etkileyecek bir değişiklik göremedim açıkçası, biraz daha sorma şekilleri ve yoğunlaştıkları konular değişmişti. Yine de bu yalnızca benim şahsi tecrübem. Biliyorsunuz yeni sınavın çok daha agile ağırlıklı olduğunu söyleyenler de var.
PMP sınavının şekli değişiyor diye hemen kötü yönde düşünmememiz lazım, aksine bu değişikliğin pozitif etkileri olabilir. Çünkü büyük ihtimalle sınavı biraz daha basit ve anlaşılır kıldılar. Bu yüzden çok fazla düşünmeyin ve endişelenmeyin. Sınava girmek istediğinizden emin olun ve isteğinizi gerçekleştirin. Sınav esnasında ise kapızını kilitli olduğundan emin olun. Çünkü içeriye birisi girdiği anda sınavınız iptal ediliyor ve emin olun özellikle kalabalık bir ailede yaşıyorsanız birinin bir dalgınlık yapma ihtimali oldukça yüksek. Laptopunuzu prize takmayı asla ve asla unutmayın. Çünkü odayı proctora gösterirken kabloyu çıkarmanız gerekebilir. Tekrar takmayı asla unutmayın çünkü sınav esnasında başka yere bakmanız yasak. PMBOK'u özümseyerek okuduğunuzdan emin olun, çok kalın bir kaynak olabilir ama dili inanın bana oldukça sade. PMI konseptlerini iyi algılayın, size herhangi bir firmanın tecrübeleri hakkında veya kendi kuruluşunuzun tecrübeleri hakkında soru sormadıklarını, PMI standartlarıyla düşünmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Evet sınavı sonunda geçtim. PMP Sertifikası almaya hak kazandım. Şu an geriye baktığımda insanların bana sürekli sınava girmeden önce iki kere düşün diyerek cesaretimi kırdıkları aklıma geliyor. Uzun zamandır yapmam gereken birşeydi. Hayatımda her şeye paralar harcadım. Ona, buna son gittiğim tatile. Bu yüzden de suçlu hissettim. Kendi geleceğime de yatırım yapmalıydım.Bu yüzden de sınavı oldukça aceleye getirerek aldım. Beni yanlış anlamayın, kimseye benim yaptığım gibi bu sınava uzun süre çalışmanız gerekmiyor şeklinde bir tavsiye veremem. Sadece şunu söyleyebilirim ki, yaparım, yapamam gibi düşüncelere çok fazla girmeyin. Tecrübelerime ayırdığınız zaman için teşekkür ederim.
Anil Kumari
(Çeviridir)
Ayrıca Bakınız: