Normalde sınava hazırlandığınız çalışma rehber kitaplarında 49 proje yönetimi sürecine dair ezberinizde tutmanız gereken, araç tekniklere ait, çıktılara ait, diyagramlara ait, hesaplamalara ait çok fazla bilgi vardı. Ocak 2021 tarihinden sonraki yeni sınavda ise PMI'ın 50 predictive proje yönetim yaklaşımından gelen soruyu yaklaşık 50 adet çevik (agile) proje yönetimi yaklaşımından gelen soruyla ikame ettiği tahmin ediliyor. Bu da hafızanıza ihtiyaç duyan 50 adet sorunun azaldığı anlamına geliyor bir bakıma. Önceden belli bir kavramı veya bir dokümanın içerisinde yer alan bilgileri aklınızda tuttuğunuzda sınavda bu alandan karşınıza gelecek sorularda başarılı oluyordunuz. Artık bu durum bir nebze azaldı diyebiliriz.
Şimdi ise bütün bunları bir senaryonun içerisine yedirerek sorma yönnüne gidiyorlar ve eğer siz gene proje yönetimi konseptini anladıysanız, PMI'ın mantığını çözdüyseniz bu soruları çözmeniz kolaylaşıyor. İkinci bir konu ise hibrid projelere yer verilmesi ve bu hibrid projelerde yer alan çevik (agile) bölümler. PMI'ın PMP sertifikası konusunda geleneksel yaklaşımı waterfall modeli etrafına kuruluydu. Şu anda ise ciddi oranda çevik (agile) eklemesi yaptılar ve bu giderek artacak gibi duruyor. Ama aslında bu da bir avanataj. Birincisi çevik (agile) öğrenmesi oldukça kolay bir yaklaşım. Çünkü zaten çevik yaklaşımın doğası basit olmak üzerine kurulu. eğer scrum süreçlerini, araç çeşitliliğini ve genel mantığını oturtursanız, çevik yaklaşımlar oldukça hızlı öğreneceğiniz bir uygulama. Yaklaşık 1 saatlik bile eğlenceli bir kursla agile hakkında bir şeyler kapabilirsiniz. Unutmayın çevik yaklaşımı öğrenmesi kolaydır, doğru uygulaması ustalık ister.
Eğer öncesinde eski sistemde bir PMP hazırlık kitabına çalıştıysanız ya da PMBOK'a çalıştıysanız, endişelenmenizi gerektirecek bir şey yok. Yapmanız gereken bir de scrum süreçlerini, çevik yapıları incelemeniz ve bunların mantığına yönelik bilgi toplamanız. Daha sonra ise zaten bildiğiniz PMBOK süreçleriyle agile yaklaşıma dair bilgilerinizi eşleştirebilirsiniz. Her ne kadar bu sınavın kolaylığı hakkında size bilgi versem de yine de sınava hazırlanmak için önünüzde 2-3 aylık bir sürenin olması gerektiğini unutmayın. Sınavdan da korkmayın. Yeni sınav sistemiyle ilgili aldığım bir diğer geri bildirim ise sınava girenlerin yarısına yakınının hiç hesap makinesi kullanmak zorunda bile kalmadığıydı. Ama yine de siz hesaplama formüllerini aklınızda tutun. Dediğim gibi sınav öncesinden daha da kolay görünüyor. Ama bu kolaylığın bir şartı var. Bu da proje yöneticisi olarak ne yaptığınıza veya neleri yapmanız gerektiğine dair genel anlayışınızın eskisine göre daha fazla olması gerektiği. Böylece hafızanızda çok da fazla şeyler tutmanıza gerek kalmadan sertifikalı bir PMP olarak aramıza katılacaksınız.